Fakta om kulturkvartal og hotell i Byparken
Debatten går livlig for og imot nytt hotell og kulturkvartal i enden av byparken i Kongsvinger sentrum. Foreløpig er ingenting bestemt, men det er vedtatt i kommunestyret å jobbe videre med en planprosess, for å vurdere konsekvensene av å etablere et hotell i randsonen av byparken.
Bakgrunnen for saken er at flere av byens investorer har vært i dialog med hotelldrivere om muligheten for å etablere et sentrumsnært kurs- og konferansehotell med tilhørende kultursaler. De ønsker seg denne plasseringen for å kunne realisere planene og det er dette ønsket kommunen har sagt ja til å vurdere.
Dette er en stor og omfattende sak, og det vil ta tid å belyse alle sider ved den. Det er flere momenter som taler for å gå videre med saken:
- Et nytt hotell vil gi et betydelig antall arbeidsplasser.
- Det har i flere tiår vært gjort forsøk på å etablere et regionalt kulturhus, men dette har vært svært kostbart og vanskelig å realisere. I dette ligger både flere scener for et svært aktivt kulturliv, samt flere kinosaler. Tall fra kommuner vi kan sammenlikne oss med viser at ved å øke antall saler øker også kinobesøkende og dermed inntektene og aktiviteten.
- Salg av tomt i byparken vil skje til markedspris og et slikt tomtekjøp forutsetter at prosjektet gis tillatelse i kommunestyret.
- Ved at kommunen og hotellet kan bruke de samme møte-/kulturlokalene blir det store besparelser.
- Hotellet ønsker å etablere uteservering inn mot parken, og det vil bli åpnet opp på hjørnet av Teatergata og Storgata, slik at parken blir mer tilgjengelig fra denne enden enn i dag.
- Byparken var i glansdagene et populært samlingssted, men vanene endrer seg over tid. Det samme gjelder handel, som nå i stor grad skjer rundt Kongssenteret. Det betyr at inngangen til grøntområdene for mange er strandpromenaden.
Hvor stor del av parken blir berørt?
Det er ikke gjort noen avtaler om bruk av parken, men utbygger har ytret ønske om å benytte 1500-2000 m2 av byparken. Dette utgjør under ti prosent av parkens totale areal, som ligger på rundt 20 000 m2. I dag er et område ved siden av svømmehallen regulert til utbygging ut mot EPA-plassen. Dette er omtrent like stort som tomten som ønsket til hotell og i planene forutsettes det at denne delen tilbakeføres som parkområde. Lekeparken og tufteparken vil selvfølgelig ikke bli påvirket av utbyggingsplanene.
Har kommunen økonomi til dette?
Kommunestyret har vedtatt at økonomiske vurderinger knyttet til investeringer og drift av både kinosenter, flerbrukssal, oppgradering av Rådhus-Teatret, parkeringsløsning og teknisk infrastruktur må kvalitetssikres som en del av prosjektutviklingen, og i et tett samspill med både utbygger og driver av hotellet. Kommunens økonomiske utfordringer framover er store, og intensjonen rundt en slik dialog skal være at utbygger av hotellet skal ta sin andel av kostnader til bygg, parkering og teknisk infrastruktur. Vurderinger knyttet til kommunens eventuell økonomiske forpliktelser knyttet til et byhotell med tilhørende fasiliteter må sees i lys av kommunens økonomiske bæreevne framover, og løftes inn i kommende økonomiplanprosesser.
Hva med parkeringsplasser?
I tilknytning til hotellet er det planlagt parkering under bakken, noe som vil frigjøre arealer på bakkenivå til andre formål. Kommunen ønsker ikke å eie eller leie parkeringsplasser i en parkeringskjeller under hotellet. Det vurderes nå å bruke arealet under plenen ved biblioteket. Her har Sentrum allerede 70-80 plasser som ikke brukes på ettermiddagen.
Hva mener ungdommen?
I en undersøkelse utført av avisen Glåmdalen var yngre innbyggere vesentlig mer positive. Blant dem under 45 år ønsket 69 prosent et hotell i utkanten av Byparken velkommen. Den samme undersøkelsen viste et flertall i befolkningen for utbygging i Byparken. Ungdomsrådet er i prinsippet positive til et sentrumshotell, men vil ikke uttale seg om eventuell beliggenhet foreløpig.
Kan ikke hotellet ligge et annet sted?
Kongsvinger kommune skal verken bygge eller drive hoteller, det er en sak for private investorer. Da er det opp til dem å komme med forslag på hvor de ønsker å bygge hotell, og så må tomteier – i dette tilfellet kommunen – ta stilling til det. Og foreløpig er det akkurat det kommunestyret har vedtatt med bredt flertall: å utrede konsekvensene av å bygge et hotell der investorene og driveren ønsker det.
Hva med grøntområder i sentrum?
Byparken har vokst østover og sørover de siste årene, med etableringen av biblioteket, Sentrum videregående skole, byscenen og Mølleparken ned mot strandpromenaden. Byparken er betydelig opprustet, med nye gangstier, Tuftepark og lekepark. Den nye aktivitetsparken langs strandpromenaden mellom Mølleparken og Skanseletta ved Kongsvinger ungdomsskole vil gi mer liv og aktivitet på dette grønne området. Skansesletta har fått et betydelig løft og det foreligger planer om å ruste opp området rundt Høyskolessenteret (den gamle husmorskolen).
Det jobbes i dag med å utvikle flere grøntområder i Kongsvinger. Ikke nødvendigvis som park, men som bynære friluftsområder. Et eksempel på dette er sykehusskogen nord for gang- og sykkelstien fra Parkveien til Langeland. I tillegg er det de siste årene gjort investeringer i Strandpromenaden og i skilting av turstier og sykkelstier i sentrum. Samlet sett er større områder gjort tilgjengelige.