Skapte trygghet for sykehuset

Da Kongsvinger sykehus gikk fra Sykehuset Innlandet til å bli en del av Akershus Universitetssykehus i februar 2019 beskrev Glåmdalen det som «i grevens tid». Etter mange års usikkerhet om tilbudet var det grunn til optimisme.

Kongsvinger sykehus er med sine rundt 700 ansatte en av de viktigste arbeidsplassene i regionen.

Kongsvinger sykehus er med sine rundt 700 ansatte en av de viktigste arbeidsplassene i regionen.

– Det krevdes vanvittig mye arbeid for å lande overgangen riktig. Et politisk vedtak om flytting var bare starten på prosessen. Alene kunne det gitt sykehuset vårt en stille død, forteller ordfører Sjur Strand.

Allerede før valget i 2015 var han i møte med Helse Sør-Øst. Da hadde sykehuset etablert et samarbeid med Akershus Universitetssykehus, men det gjaldt bare for tre måneder om gangen så Sykehuset Innlandet så bort fra det i sine vurdering av pasientgrunnlag. Kongsvinger ønsket en langvarig relasjon.

– Vi forklarte for alle som ville lytte at regionen har behov for arbeidsplasser, og at vi ved å miste sykehuset som en helsefaglig bauta ville få en stor reduksjon i antall innbyggere. Helse Sør-Øst gjennomførte en veldig profesjonell utredning, der alle kommuner i regionen, Nes kommune og øvrige berørte ble tatt med for å få fram et best mulig beslutningsgrunnlag. 

Kongsvinger sykehus er med sine rundt 700 ansatte en av de viktigste arbeidsplassene i regionen. Kommunene kunne vise til en velfungerende interkommunal legevakt med en observasjonspost som allerede var etablert ved sykehuset. Strand lovte at Kongsvinger ville gjør sitt for å styrke sykehuset, blant annet ved å etablere flere tjenester som interkommunale funksjoner. Det inkluderte psykisk helsevern og rus, samt en rehabilitering- og habiliteringsenhet.   

To leger/sykepleiere står og diskuterer innholdet i en mappe. Foto: Øivind Haug

Kongsvinger kommune jobber med planer om et Helsehus i samarbeid med Kongsvinger sykehus og private helseaktører.

Nå vurderes muligheten for å utvide opptaksområdet for Kongsvinger sykehus. Det vil sikre god utnyttelse av kapasiteten i Kongsvinger og samtidig avlaste Akerhus Universitetssykehus. Hvis lokalsykehusfunksjoner for Eidsvoll og Ullensaker kommuner helt eller delvis flyttes til Kongsvinger sykehus vil det medføre en vesentlig økning i pasientgrunnlaget, noe som innebærer at Kongsvinger sykehus vil være godt innenfor grensen for å tilby for eksempel akuttkirurgi. Kommunen jobber også med planer om et Helsehus i samarbeid med Kongsvinger sykehus og private helseaktører. Her er tanken å samle alt fra helsetjenester for barn og unge til sykehotell og en hel rekke andre tjenester.

– Skal du oppnå gode resultater må du spille på lag med de du skal samarbeide med, velge riktige arenaer og ikke minst være en etterrettelig samarbeidspartner. Det handler ikke om de store overskriftene der og da, men å skape resultater over tid. Med et større nedslagsfelt vil sykehuset bli sterkere, dyktigere og mer kraftfulle i møtet med fremtiden, understreker Strand.  

Les også: