En skole for alle

Kongsvinger Arbeiderparti ønsker en offentlig skole av høy kvalitet som sikrer et godt tilbud til alle elevene. Blant tiltakene vi har foreslått er flere helsesjukepleiere, skolemat for alle og å beholde dagens barneskolestruktur.

To barn leier på vei til skolen. Foto: Øivind Haug

– Det må ligge et godt læringsmiljø i bunn. Du er nødt til å se hver enkelt elev og følge hver enkelt elev, og fange dem opp før de faller av. Vår løsning er å skape trygghet, sier varaordførerkandidat Paul Inge Tønseth. 

Han har et langt liv i utdanningssektoren bak seg, blant annet som rektor ved flere lokale skoler. Kongsvinger kommune har de siste årene jobbet mye med å tilrettelegge for barn og unge som trenger ekstra oppfølging, samtidig som vi har en skole som ivaretar alle elevenes behov for å prestere på eget nivå. 

– Det handler om å kunne drive tidlig innsats, møte hver enkelt elev i en offentlig skole der alle møtes med sine ulike bakgrunner, talenter og forutsetninger.

Mange tror at en offentlig skole er det samme som en enhetsskole der alle får samme tilbud, men det er langt fra sannheten. 

– Virkeligheten er at den offentlige skolen er mer mangfoldig og sammensatt enn alternativene. Selvfølgelig er kvaliteten i skolen viktig, ingen er uenige i det, men dagens regjering har et ensidig fokus på resultater. Vi har fått en generasjon skoleelever som er stressede og opplever et overdrevet prestasjonsjag. For den ene eleven som trenger det mest er vi garantist for at alle elevene blir med, understreker Tønseth. 

Kongsvinger Arbeiderparti vil sørge for at helsesjukepleiere er tilgjengelig for alle og har økt antallet i perioden, vi øker satsingen på forebyggende tiltak barn og unge. Vi skal ha nulltoleranse mot mobbing ved å følge opp skolenes mobbemanifest. Vi ønsker også at alle elevene i barne- og ungdomsskolen får et måltid hver dag. Forskning viser at det gir bedre læring og utjevner sosiale forskjeller. 

– Barneskoler med lokal tilhørighet skaper identitet og tilknytning til hjemplassen. Vi ønsker å beholde dagens skolestruktur med 1. til 7. trinn på Brandval, Austmarka og Roverud, i tillegg til de tre byskolene Marikollen, Langeland og Vennersberg. Det skaper trygghet for de yngste. 

Arbeiderpartiet ønsker å ansette flere lærere slik at hver elev blir sett og fulgt opp, unngå å innføre karakterer i barneskolen og beholde vurderinger slik at elevene opplever mestring og kan bli bedre og ikke minst gi en lese-, skrive- og regnegaranti etter 2. trinn. Det er også viktig å ha fokus på de eldste elevene. I det nye fylket Innlandet ønsker Arbeiderpartiet å garantere praksisplasser for alle som går ut av andreklasse på videregående trinn.

– Vi må være flinke til å snakke opp og fram fagbrev og fagkompetanse. Vi trenger all type kunnskap, ikke bare teoretisk. De siste årene har de videregående skolene i kommunen vært flinke til å senke frafallet, og vi må fortsette å jobbe for at flest mulig fullfører videregående skole, understreker Tønseth. 

Hva med ungdomsskole på Austmarka?

Kommunestyret har vedtatt å utrede videre drift av ungdomsskolen på Austmarka. Etter forslag fra komitéleder Margrete Haarr vil denne vurderingen foregå i høst, og resultatene være klare til budsjettarbeidet for 2020. Alle sakspapirer finner du her

Hvorfor ble det bare én ungdomsskole?

Kongsvinger Arbeiderparti gikk til valg på å bygge to ungdomsskoler i Kongsvinger. Dette fremmet vi i komité for oppvekst og i formannskapet. Forslaget vårt om to ungdomsskoler falt med 17 mot 16 stemmer i kommunestyret. Da vi så at det ikke var mulig å få flertall for vårt tydelige ønske om to ungdomsskoler i sentrum, mente vi det var viktig å signalisere full støtte bak planene om å realisert et nytt skolebygg på Tråstad, og bidra til at KUSK ble en best mulig skole for ungdommen, blant annet gjennom prosjektet «Mangfold og fellesskap». Sakspapirene finner du her.

Kongsvinger Arbeiderparti vil satse på de unge og gi dem et godt lokalt utdanningstilbud. Vi ser det som et fundament for befolkningsvekst og flere arbeidsplasser. Les hva vi mener om oppvekst og utdanning her

Les også: